کدام گرید کبد چرب خطرناک است؟ هرچه بیماری کبد چرب بیشتر پیشرفت کند، خطرناک تر خواهد بود. بنابراین می توان گرید 3 و گرید 4 کبد چرب را خطرناک ترین گریدهای این بیماری دانست. سیروز کبدی یا کبد چرب گرید 4 از عوامل اصلی مرگ و میر در سراسر دنیا محسوب می شود و بهترین راه جلوگیری از آن، تشخیص به موقع و درمان فیبروز کبدی است. از آنجا که در صورت ابتلا به کبد چرب گرید 4 احتمال بهبود بسیار پایین است، پیشگیری بهترین روش درمان خواهد بود.
طریقه مصرف کامبوجا برای کبد چرب
کبد چرب گرید 3 مرحله ای خطرناک از این بیماری است که طی آن تجمع چربی در کبد به بیش از 30 درصد رسیده و التهاب و آسیب باعث ایجاد زخم در کبد و مختل شدن عملکرد آن شده است. در این وضعیت کبد به صورت مداوم این بافت زخم را ترمیم می کند و همین مسئله، فیبروز کبدی و از دست رفتن عملکرد کبد را به همراه دارد. با اینکه دلایل زیادی برای ابتلا به کبد چرب گرید 3 وجود دارد، اما کبد چرب گرید 2 یا استئاتوهپاتیت را می توان دلیل عمده آن دانست.
رایج ترین علائم این بیماری شامل احساس خستگی، کاهش اشتها، کاهش وزن و احساس درد در ناحیه بالا و سمت راست شکم است. کبد در گرید 3 (فیبروز کبدی) همچنان عملکرد پیشین خود را دارد. اما در صورت پیشرفت بیماری به گرید 4، کارایی کبد به صورت کامل از دست می رود. پس در پاسخ به این پرسش که کدام گرید کبد چرب خطرناک است، باید گفت فیبروز کبدی خطرناک ترین مرحله است. در کبد چرب گرید 3 قسمتی از بافت کبد تبدیل به اسکار شده و کبد در پردازش و تصفیه مواد و سموم دچار مشکل می شود. این بیماری در صورت عدم تشخیص به موقع، می تواند صدمات زیادی به بدن وارد کند.
گریدهای کبد چرب غیر الکلی
متخصصان کبد چرب غیر الکلی را با توجه به میزان پیشرفت بیماری و صدماتی که به بدن وارد می کند، در گریدهای زیر قرار داده اند:
- استئاتوز یا کبد چرب گرید 1 (کبد چرب ساده): این مرحله آغاز رسوب سلول های چربی در کبد است که هیچ گونه زخم یا التهاب ایجاد نمی کند.
- استئاتوهپاتیت غیر الکلی یا کبد چرب گرید 2: در این مرحله تجمع چربی در سلول های کبد افزایش پیدا کرده و باعث التهاب کبد می شود.
- فیبروز کبدی یا کبد چرب گرید 3: در این مرحله بافت زخم (اسکار) در کبد و عروق خونی اطراف آن قرار گرفته است.
- سیروز کبدی یا کبد چرب گرید 4: کبد در این مرحله دچار اختلال در عملکرد خود می شود. زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم، درد شدید سمت راست و پایین دنده ها، از علائم کبد چرب گرید 4 هستند.
کبد چرب الکلی (NAFLD) در سه مرحله استئاتوز، استئاتو هپاتیت الکلی (ASH) و سیروز پیشرفت می کند.
کبد چرب گرید 3 چیست؟
فیبروز کبدی یا کبد چرب گرید 3 از بیماری های خطرناک کبدی به شمار می رود که دلیل آن، ایجاد بافت اسکار یا زخم در اثر آسیب یا التهابات مکرر است. بیماری کبد چرب از بیماری های مزمن کبدی است که می تواند منجر به فیبروز شود. سلول های بافت اسکار (زخم) بر خلاف سلول های سالم کبد قابلیت ترمیم خود یا عملکرد دیگر را ندارند. به همین دلیل کبد چرب گرید 3 می تواند باعث کاهش چشمگیر عملکرد کبد شده و در توانایی آن برای بازسازی بافت خود اختلال ایجاد کند.
مسدود یا محدود شدن جریان خون، از دیگر عوارض ایجاد بافت اسکار در اثر بیماری کبد چرب گرید 3 است که می تواند باعث از بین رفتن احساس گرسنگی شود. در نتیجه این اتفاق، سلول های سالم کبد از بین رفته و بافت اسکار پیشرفت می کند. با این اوصاف یکی از علائم بیماری کبد چرب گرید 3 را می توان بی اشتهایی دانست. کبد چرب گرید 3 از بیماری های فوق العاده خطرناکی است که فرد را به مراقبت های ویژه پزشکی نیازمند می کند. در صورت عدم درمان به موقع این بیماری، احتمال ابتلای فرد به سیروز یا سرطان کبد وجود خواهد داشت.
دلایل ابتلا به کبد چرب گرید 3 و فیبروز کبد
در ادامه پاسخ به این سوال که کدام گرید کبد چرب خطرناک است، بد نیست به بررسی دلایل ابتلا به این بیماری بپردازیم. آسیب و التهابات کبد منجر به فیبروز کبد می شود. وجود زخم یا التهاب در کبد باعث تحریک فرایند ترمیم زخم توسط سلول های کبد می شود. طی این فرایند، پروتئین های اضافی مثل گلیکوپروتئین ها و کلاژن در کبد انباشته می شوند. ترمیم مکرر و مداوم سلولی، باعث می شود سلول های کبدی توانایی ترمیم خود را از دست بدهند. در نتیجه بافت اسکار (زخم) یا فیبروز توسط پروتئین های اضافی ایجاد می شود.
با اینکه تجمع چربی در کبد دلیل عمده فیبروز کبد به شمار می رود، دلایل دیگری هم در ابتلا به این عارضه تاثیرگذارند. اگر ابتلا به فیبروز به دلیل تجمع چربی در کبد باشد، بیماری کبد چرب گرید 3 نامیده می شود. از دیگر عوامل موثر در ابتلا به فیبروز کبد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماری کبد چرب غیر الکلی
- انسداد صفراوی
- هپاتیت خود ایمنی
- اضافه بار آهن
- بیماری کبد الکلی
- هپاتیت B و C
با این حال بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) را می توان شایع ترین دلیل ابتلا به فیبروز کبد دانست. بیماری کبد الکلی که در اثر مصرف زیاد الکل در طولانی مدت بروز می کند را می توان دلیل دوم ابتلا به فیبروز کبد نامید.
علائم فیبروز کبدی
اکنون که به پرسش کدام گرید کبد چرب خطرناک است پاسخ دادیم، بد نیست علائم این بیماری را هم بررسی کنیم. از آنجا که کبد چرب گرید 3 (فیبروز کبدی) معمولا علائم واضحی ندارد، فرد خیلی دیر از وضعیت بیماری خود اطلاع پیدا می کند. این بیماری اختلالات زیر را به همراه دارد:
- محدود شدن توانایی کبد در بازسازی
- محدود شدن جریان خون در کبد
- کاهش عملکرد عمومی بدن مانند تصفیه خون، ذخیره سازی انرژی و پاکسازی عفونت ها
این علائم در افراد مختلف متفاوت هستند و در فرایند تبدیل فیبروز کبدی به سیروز کبدی به شکل واضح تری خود را نشان می دهند. موارد زیر شایع ترین علائم سیروز زودرس هستند:
- کاهش اشتها
- احساس ضعف و خستگی شدید
- کاهش وزن ناگهانی
- استفراغ و حالت تهوع
- احساس درد و ناراحتی خفیف در قسمت بالا و سمت راست شکم
سیروز پیشرفته تر علائم زیر را به همراه دارد:
- کبودی و خونریزی آسان
- نفخ شکم در اثر تجمع مایعات (آسیت)
- ایجاد خارش روی پوست
- حساسیت پیدا کردن نسبت به داروها و عوارض جانبی آنها
- مشکل پیدا کردن در بعضی عملکردهای شناختی از جمله تمرکز، خواب یا حافظه
- تیره شدن رنگ ادرار
- احتباس مایعات در مچ یا ساق پا
- زرد شدن رنگ چشم و پوست
نحوه تشخیص کبد چرب گرید 3
تشخیص کبد چرب گرید 3 توسط پزشک متخصص و پس از مطالعه سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و بررسی علائم بیماری انجام می شود. پزشک برای ارزیابی عملکرد کبد می تواند از بیمار آزمایش هایی بگیرد که شامل آزمایش عملکرد کبد و آزمایش تست شمارش کامل خون (CBC) هستند. در صورت ابتلای فرد به فیبروز کبدی، تعداد آنزیم های کبدی در آزمایش AST و ALT بالا خواهد بود. همچنین پزشک امکان آزمایش های تصویربرداری زیر را خواهد داشت:
- سونوگرافی شکم: این آزمایش با هدف ارزیابی شکل و اندازه کبد و بررسی جریان خون در این اندام از بیمار گرفته می شود. در کبد چرب گرید 3 کبد در مقایسه با کبد معمولی رنگ روشن تری دارد. کبد در فیبروز پیشرفته (سیروز کبدی) توده ای و منقبض خواهد بود. در صورت ابتلا به سیروز، کبد کوچک و توده ای نشان داده می شود.
- MRI: MRI از دقیق ترین آزمایش ها برای تشخیص کبد چرب گرید 3 است که درصد چربی موجود در کبد را به دقت اندازه گیری می کند.
- CT Scan شکم و لگن: در این آزمایش، کبد چرب گرید 3 در مقایسه با کبد معمولی تیره تر است. همچنین کبدهای سیروزی کوچک و توده ای هستند.
- الاستوگرافی اولتراسوند: این آزمایش مختص فیبروز کبد بوده و برای اندازه گیری حرکت کبد ناشی از امواج اولتراسوند و محاسبه میزان کشسانی یا سفتی آن انجام می شود. درجه سفتی و میزان حرکت کبدهای فیبروتیک از کبد معمولی بیشتر است.
- بیوپسی کبد: طی این آزمایش، قسمت کوچکی از بافت کبد با سوزن برداشته شده و برای بررسی علائم فیبروز کبدی از جمله آسیب، التهاب و فیبروز زیر میکروسکوپ قرار می گیرد.
درمان فیبروز کبدی
کدام گرید کبد چرب خطرناک است؟ آیا راه درمانی برای این بیماری وجود دارد؟ انتخاب روش و داروی مناسب برای درمان کبد چرب گرید 3 با توجه به زمینه ایجاد این بیماری انجام می شود. پزشک می تواند ابتدا برای درمان بیماری زمینه ای اقدام کند. مثلا اگر علت ابتلا به بیماری سوء مصرف الکل باشد، ابتلا یک برنامه درمانی برای ترک الکل در نظر گرفته می شود.
در صورت ابتلای فرد به کبد چرب غیر الکلی، کاهش وزن با اصلاح رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی و همچنین مصرف دارو برای کنترل قند خون توصیه می شود. کاهش وزن و ورزش تاثیرگذارترین راهکارها برای درمان کبد چرب غیر الکلی هستند. در صورت وجود اسکار در کبد و با در نظر گرفتن زمینه پزشکی بیمار، پزشک داروهای آنتی فیبروتیک از جمله بنازپریل، رامیپریل، اینترفرون آلفا و لیزینوپریل تجویز می کند.
متاسفانه تاکنون هیچ دارویی برای معکوس کردن تاثیرات بیماری کبد چرب گرید 3 ساخته نشده است. در صورت پیشرفت فیبروز کبدی و رسیدن به مرحله ای از بیماری که کبد دچار زخم و از دست دادن عملکرد خود شود، پیوند کبد تنها راه درمان خواهد بود.
راهکارهایی برای درمان بیماری کبد چرب گرید 3
پس از بررسی سوال کدام گرید کبد چرب خطرناک است، باید به نحوه درمان این بیماری بپردازیم. خوشبختانه می توان با مدیریت درست و اقدامات زیر، بیماری کبد چرب گرید 3 را درمان کرد:
- حذف محرک های کبد: قرار داشتن در معرض سموم مواد شیمیایی، صنعتی یا حتی برخی داروها، باعث تضعیف عملکرد کبد شده و می تواند ابتلا به کبد چرب گرید 3 را به همراه داشته باشد. پیروی از یک رژیم سم زدا، راهکاری موثر در دور نگه داشتن مواد سمی از کبد است.
- کاهش وزن و تناسب اندام: دیابت و چاقی از مهم ترین عوامل ابتلا به کبد چرب گرید 3 هستند که هر دو با اضافه وزن ارتباط دارند. رعایت یک رژیم غذایی گیاهی و سالم در کنار پیروی از یک برنامه ورزشی منظم، جلوی جمع شدن چربی در کبد را می گیرد.
- کاهش مصرف شکر: مصرف زیاد شکر (نوشیدنی های شیرین و غذاهای فرآوری شده)، آنزیم های سازنده چربی در کبد را افزایش می دهد.
- ورزش منظم: ورزش کردن حتی اگر با کاهش وزن همراه نباشد، در روند درمان کبد چرب گرید 3 تاثیرگذار است.
- نوشیدن قهوه: قهوه به دلیل آثار ضد التهابی خود، از رسوب چربی در کبد جلوگیری کرده و در روند درمان کبد چرب گرید 3 موثر است.
- مصرف آنتی اکسیدان: مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین E و ویتامین C، در روند درمان بیماری کبد چرب تاثیرگذار است.
درمان کبد چرب گرید 3 با رژیم غذایی مناسب
رعایت موارد زیر به درمان کبد چرب گرید 3 کمک می کند:
- داشتن یک رژیم غذایی سالم که حاوی مقادیر زیادی سبزیجات، ماهی و چربی های سالم و مقدار کمی گوشت قرمز باشد.
- محدود کردن مصرف غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی های شیرین، شیرینی ها، فست فود و محصولات نانوایی تجاری.
- قطع مصرف الکل
- مصرف بیشتر غذاهای حاوی فیبر از جمله غلات کامل، آجیل، سبزیجات و دانه ها.
- مصرف بیشتر چربی های تک غیر اشباع و چربی های غیر اشباع امگا 3 (ماهی سالمون و ساردین، روغن زیتون، آجیل و…)
درمان خانگی کبد چرب گرید 3
با توجه به اینکه هنوز هیچ درمان قطعی برای بیماری فیبروز کبدی وجود ندارد، درمان های طبیعی و خانگی مثل نوشیدنی کامبوجا گزینه های مناسبی هستند. استفاده از گیاهان زیر، روند درمان کبد چرب گرید 3 را سرعت می دهد:
- گیاه جینسینگ: خاصیت ضد التهابی این گیاه، جلوی ایجاد زخم در کبد را می گیرد.
- چای سبز: پلی فنول ترکیب اصلی چای سبز است که به درمان کبد چرب گرید 3 کمک می کند.
- گیاه خار مریم: در این گیاه یک آنتی اکسیدان با نام سیلیمارین وجود دارد که می تواند به درمان کبد چرب گرید 3 و مجرای صفراوی کمک کند.
- شیرین بیان: خواص ضد التهابی و ضد ویروسی این گیاه، جلوی تبدیل فیبروز به سیروز کبدی را می گیرد.