بررسی مفید بودن مصرف برنج برای کبد چرب جزء پرسشهای رایج اشخاصی است که با این بیماری درگیر شدهاند. کبد چرب یکی از بیماریهای متداول در بین عموم است که در کبد فرد چربی بوجود می آید. افرادی که از بیماری دیابت رنج میبرند یا وزن آنها زیاد است بیشتر با این بیماری درگیر خواهند شد. با اینکه بیشتر اوقات بیماری کبد چرب پنهان است و علامتی ایجاد نمیکند اما میتواند مشکلات سلامتی عمده ای برای فرد ایجاد کند. اکثر افراد به دلیل عدم آگاهی از مصرف غذاهای مضر برای برخی بیماریها باعث میشوند روند بیماری شدیدتر شود. یکی از این بیماریها کبد چرب است. این بیماری معمولاً به دلیل عادات غلط غذایی ایجاد میشود و میتواند بر کارهای روزمره، کارایی و فعالیت کل بدن تاثیر بگذارد. در چنین شرایطی فرد باید بداند کدام غذاها برای کبد چرب مضر هستند.
در پاسخ به پرسش مصرف برنج برای کبد چرب مضر است یا مفید باید بیان کنیم، برنج یک ماده غذایی با گلیسمی بالا است که میتواند قند خون را افزایش دهد. بالا بودن قند خون یک عامل خطرساز برای ابتلا به بیماری کبد چرب است؛ لذا بیمار نباید برنج مصرف نماید. افرادی که دارای قند خون بالا هستند باید از مصرف برنج خودداری کنند. برنج قهوهای جز غذاهایی است که می تواند برای سلامتی کبد بسیار مفید باشد. فیبر موجود در برنج قهوه ای، کارکرد کبد را بهبود می بخشد و در سلامت شخص نقش دارد. همچنین فیبر محلول موجود در برنج نیز سموم بدن را دفع می کند.
آشنایی با بیماری کبد چرب
قبل از اینکه به طور مفصل درباره اینکه آیا مصرف برنج برای کبد چرب مفید است یا خیر سخن بگوییم، در این بخش، تصمیم داریم شما را با این بیماری آشنا کنیم. کبد چرب جزء بیماریهایی است که در این عضو چربی متراکم میشود و آسیب، تورم و زخم در کبد را به دنبال دارد. این بیماری در دو نوع الکلی و غیر الکلی اشخاص را گرفتار می کند و علائمی مثل، درد شکم، حالت تهوع و ناخوشی دارد. داشتن رژیم غذایی متعادل و مراجعه به موقع به پزشک میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. از عوارض این بیماری میتوان به احساس ناخوشی، خستگی، مشکلات گوارشی، عفونت های مکرر، کبودی بدن و کاهش ایمنی اشاره کرد.
مصرف برنج سفید برای کبد چرب مفید است؟
مصرف برنج برای کبد چرب با توجه به دارا بودن نشاسته و کربوهیدرات در این ماده غذایی، باعث چاق شدن فرد می شود. بالا بودن وزن و کم تحرک بودن جزء علائم خطرساز برای دچار شدن به بیماری کبد چرب است. با توجه به این موضوع میتوان بیان کرد که مصرف برنج سفید احتمال ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد. حدود 90 درصد افرادِ دارای اضافه وزن، به این بیماری دچار می شوند. 25% از کل جمعیت نیز مبتلا به این بیماری هستند. اختلالات متابولیک مثل مقاومت به انسولین و متابولیسم غیر طبیعی لیپید، به توسعه این بیماری کمک می کند. علاوه بر رویکردهای دارویی، مداخله غذایی یک استراتژی برای جلوگیری از توسعه NAFLD در نظر گرفته می شود. مطالعات نشان داده است که مکملهای غذایی و پروتئینی مثل سویا، تراکم چربی کبد را کم می کند. رویکردهای دارویی و رعایت کردن رژیم غذایی برای جلوگیری از وخیم تر شدن بیماری مهم به نظر میرسد.
چگونگی پختن برنج برای بیماران مبتلا به کبد چرب
مصرف برنج برای کبد چرب با روش پخت صحیح میتواند به عنوان یک وعده غذایی برای بیماران قابل کاربرد باشد. همانطور که میدانید، غذاها طبعهای متنوع دارند. زمانی که غذا طبع سردی دارد، به کارگیری آن با توجه به وجود نشاسته می تواند کبد را چرب کرده و وزن را بالا ببرد.
جهت پخت برنج برای افراد مبتلا به کبد چرب باید طبع آن را به وسیله ادویه ها تغییر دهید. از ادویه های گرم می توان به هل سبز و میخک اشاره کرد که در گرم کردن طبع برنج موثر هستند. تغییر طبع برنج میتواند کمک کند تا اثرات چاق کنندگی آن دفع شود.
در صورتی که شما جزء افرادی هستید که خواستار ریختن ادویه های گرم در برنج نیستید، بهتر است برنج را با خورشت هایی میل کنید که از ادویه های گرم در طبخ آنها استفاده شده است. از این ادویه ها میتوان به زعفران، آویشن دارچین و غیره اشاره کرد. از دیگر راهکارها برای گرم کردن طبع برنج میتوان به اضافه کردن سبزیجات گرم مانند پونه، پیازچه، شاه تره، شنبلیله و غیره اشاره کرد.
در بیماری کبد چرب چی بخوریم؟
یکی از پرسشهای رایج بیماران مبتلا به کبد چرب مطلع شدن از چگونگی مصرف غذا است. پیروی از الگوی مصرف غذای سالم برای همه افراد مهم است؛ اما اشخاصی که مبتلا به این بیماری هستند باید به تغذیه خود بیشتر توجه نمایند. دستورالعمل غذایی فدرال که به طور مشترک توسط وزارت کشاورزی و بهداشت و خدمات انسانی منتشر شده است، توصیه میکند که افراد هنگام گزینش غذا، اصول رژیم غذایی زیر را مد نظر قرار دهند.
طریقه مصرف کامبوجا برای کبد چرب
- نصف بشقاب شما باید میوه و سبزیجات باشد و روی میوهها و سبزیجات متنوع تمرکز نمایید.
- نصف دیگر بشقاب باید غلات کامل باشد.
- منابع پروتئین خود را تغییر دهید.
- شیر و ماست بدون چربی یا کم چرب را در رژیم غذایی خود قرار دهید .
- غذاها و نوشیدنیهایی را انتخاب کنید که قند چربی اشباع و سدیم کم داشته باشند.
جدول غذاهای سازگار و ناسازگار برای کبد چرب
پس از بررسی مفید یا مضر بودن مصرف برنج برای کبد چرب، در این بخش به بررسی غذاهای مناسب و ناسازگار برای بیماری کبد چرب به صورت جدول می پردازیم.
غذاهای سازگار با کبد چرب | غذاهای ناسازگار با کبد چرب |
کربوهیدراتهای پالایش شده: شیرینی، غذاهای آماده و دارای نشاسته و برنج سفید | غلات کامل: جو، گندم 100%، جو، بلغور و برنج قهوه ای گیاهان: ریحان، گشنیز، جعفری، رزماری، آویشن، پونه کوهی، علف لیمو، اسطوخودوس |
شیرین کنندهها: آبمیوه های ذرت دارای فروکتوز زیاد، شربت افرا و شکر | حبوبات: لوبیا، عدس، نخود (ترجیحا خشک شده و نه کنسرو شده) لبنیات کم چرب: ماست یونانی کم چرب، کفیر کم چرب |
چربی ترانس اشباع شده: مارگارین، محصولات پخته شده فرآوری شده، شیرینیها، گوشت گاو پرچرب، پنیر پر چرب و غذاهای بستهبندی شده | سبزیجات نشاسته ای: سیب زمینی شیرین، شلغم، سیب زمینی ماهی های چرب: سالمون، ماهی تن، ساردین |
میان وعدههای تصفیه شده: چیپس، چوب شور، کراکر، کیک برنجی | سبزیجات غیر نشاسته ای: بروکلی، اسفناج، پیچ، پیاز، تره فرنگی، مارچوبه، کنگر فرنگی، فلفل، قارچ، هویج، گوجه فرنگی میوه ها: انواع توت ها، کیوی، سیب، پرتقال، لیمو |
نوشیدنی های قندی: نوشابه، آبمیوه و نوشیدنی های ورزشی | مغزها و دانه ها: گردو، تخمه آفتابگردان، بادام هندی |
شیرینی: کلوچه، کیک، بستنی، دونات و دسر | چربی های سالم: روغن زیتون فوق بکر، آووکادو |
گوشت های پرچرب فرآوری شده: سوسیس، بیکن، بولونیا | پروتئین بدون چربی: مرغ گوشت سفید، بوقلمون، تخم مرغ، سویا |
نکات رژیم غذایی مرتبط با کبد چرب
در بخش بالا پرسش آیا مصرف برنج برای کبد چرب مفید است یا خبر را مورد بررسی قرار دادیم. افرادی که مشکل کبد چرب دارند باید یکسری نکات رژیمی را در نظر بگیرند که در این قسمت به آنها اشاره می کنیم.
- بهتر است افرادی که از بیماری کبد چرب رنج میبرند چربی را در حد محدود مصرف نمایند.
- از مصرف غذاهایی که کالری بالا دارند و باعث چاقی میشوند دوری کنید.
- از مصرف غذاهایی گلیسمی(برنج سفید، نان، کدو تنبل، سیب زمینی، هندوانه، کیک، بیسکویت، خرما، برنج پف کرده، جو دوسر فوری و غیره) خودداری نمایید.
- غذاهایی با گلیسمی پایین(اسفناج، شنبلیله، بادمجان، لوبیا سبز، کلم، خیار، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، سوپ سبزیجات، بادام زمینی، دانه کتان، بادام، گردو، تخم کدو تنبل، تخم مرغ و غیره) را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید.
- غذاهای غنی از فیبر مثل میوهها سبزیجات و نان غلات استفاده کنید.
- در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید.
درمانهای خانگی برای بیماری کبد چرب
موثرترین راهبردها برای مدیریت بیماری کبد چرب، داروها، برنامه غذایی مناسب و تغییر سبک زندگی است. در این قسمت به بررسی درمانهای خانگی برای این بیماری میپردازیم.
کامبوجا
با توجه به اینکه کار اصلی کامبوجا ،پاکسازی کل بدن است و تمام اندام های بدن از جمله کبد را به طور شگفت آوری پاکسازی میکند و سرشار از انواع ویتامینها و املاح معدنی و منیزیوم و منگنز نیز میباشد. از جمله خواص کامبوجا برای کبد این است که تشنگی شما را برطرف کرده و نیاز شما را به خوردن آب سرد نیز برطرف میکند.
برای مصرف کامبوجا برای کبد چرب، بعد از صبحانه و نهار و شام یا اینکه صبح ناشتا و آخر شب قبل از خواب میتوانید نصف لیوان از این نوشیدنی به همراه نصف لیوان آب و با مقداری عسل طبیعی و یا شیره انگور طبیعی میل کنید و استفاده کنید با این کار نه تنها کبد بلکه تمام عروق خونی شما نیز پاک سازی میشود. عرق کامبوجا برای کبد چرب بسیار مفید بوده و به شکل معجزه آسایی کبد چرب را درمان میکند.
کاهش وزن
در سال 2017 انجمن بهداشت آمریکا، کم کردن وزن را یک مرحله مهم برای بهبود بیماری کبد چرب معرفی کرد. کم کردن وزن از 3 تا 10 درصد می تواند چربی کبد را کم کرده و تورم و جای زخم را التیام ببخشد. بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ آن، برداشتن گامهای کوچک به سمت هدف خود در طول زمان است. قبل از هر اقدامی برای کاهش وزن، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا بهترین برنامه را برای شما پیشنهاد دهد. متخصص تغذیه میتواند یک برنامه غذایی برای کمک به شما جهت رسیدن به اهداف کاهش وزن و انتخاب مواد مغذی فراهم نماید.
رژیم غذایی مدیترانه ای
همان طور که در بالا اشاره شد، مصرف برنج برای کبد چرب در شرایطی خاص امکان پذیر است. یکی از رژیم های ایده آل برای کم کردن چربی کبد، رژیم خاصی با نام مدیترانه ای است. این رژیم علاوه بر کنترل چربی کبد میتواند به کنترل چربی بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع ۲ نیز کمک کند. برنامه غذایی مورد نظر روی انواع غذاهای گیاهی و چربیهای مفید تمرکز دارد. برخی مواد غذایی این رژیم در این قسمت آمده است.
- میوه و سبزیجات( پرتقال، موز، انجیر، خربزه، سبزیجات، بروکلی، فلفل و غیره).
- صیفی جات( هویج، چایوت اسکواش، خیار، بادمجان، گوجه فرنگی).
- حبوبات( لوبیا، نخود فرنگی، عدس، نخود).
- چربی های سالم (روغن زیتون).
- آجیل ها
- ماهی و گوشت فاقد چربی (ماهی 2 بار در هفته، تخم مرغ، مرغ فاقد چربی، گوشت بوقلمون در حد تعادل).
- غلات کامل (گندم، برنج قهوه ای، جو کامل و پاستا سبوس دار)
نوشیدن قهوه
طبق تحقیقات محققان، قهوه تعدادی زیادی مزایا جهت محافظت از کبد ارائه میدهد. از جمله مزایای قهوه، می توان به تحریک آنزیمهای کبد و مبارزه با التهاب اشاره کرد. مصرف مرتب قهوه، آسیب کلی کبد را کم می کند. مصرف ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز به بهترین وجه، خطر دچار شدن به بیماریهای کبد را از بین می برد. قهوه سیاه، بهترین گزینه است؛ زیرا حاوی هیچ گونه چربی یا شکر اضافه نیست.
انتخاب سبک زندگی فعال
سبک زندگی غیر فعال میتواند باعث بیماری قلبی، دیابت و افزایش وزن شود. ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته میتواند گزینه خوب برای درمان یا پیشگیری از بیماری کبد چرب باشد. این میزان سی دقیقه در روز و پنج روز هفته است. شما این امکان را دارید به جای رفتن به باشگاه، 30 دقیقه پیادهروی در روز را انتخاب کنید.
خودداری از مصرف غذاهای حاوی قند اضافه
مصرف غذاهایی با قندهای رژیمی مانند فروکتوز و ساکاروز با ایجاد بیماری کبد چرب ارتباط دارند. مقصر اصلی مصرف این گونه غذاها، فروشگاهها و محصولات تجاری هستند. محصولات آماده مانند کیک، کلوچه، دونات، شیرینی، آبنبات، غلات قندی و غیره جزء این محصولات به شمار میآیند.
مکمل امگا ۳ را امتحان کنید
از آنجا که در بیماری کبد چرب برخی از چربیها باید محدود شوند بعضی دیگر میتوانند برای سلامتی مفید باشند. یکی از این چربی ها با نام امگا ۳ شناخته می شود. در غذاهایی مثل ماهیهای چرب و برخی دانهها این چربی وجود دارد که برای سلامتی قلب و بیماری کبد چرب مفید است. تحقیقات متعددی مشخص کرده اند که مصرف این مکمل برای کاهش چربی کبد و بهبود سطح کلسترول موثر است.
خودداری از مصرف تحریک کنندهها
پس از اطلاع از پاسخ پرسش مصرف برنج برای کبد چرب و مطالبی پیرامون آن، در این بخش به بررسی تحریک کننده ها می پردازیم. برخی از مواد وجود دارند که باعث استرس بیش از حد برای کبد می شوند. از این مواد میتوان به الکل، داروهای بدون نسخه و برخی ویتامینها و مکملها اشاره کرد. تحقیقات نشان داده است که مصرف الکل میتواند منجر به پیشرفت بیماری شود.
امتحان کردن داروهای گیاهی طبیعی
بررسیهای سال ۲۰۱۸ از منبع معتبر گیاهان دارویی خاص نشان داد که میتوانید آنها را به عنوان درمانی ایده آل برای بیماری کبد چرب امتحان کنید. زردچوبه، چای سبز، زنجبیل و سیر از این نوع گیاهان هستند. بهتر است این موضوع را مدنظر قرار دهید که درمان مورد نظر تایید شده برای کبد چرب نیست و احتمال عوارض جانبی وجود دارد.
کلام آخر
در این متن پیرامون بررسی پاسخ پرسش آیا مصرف برنج برای کبد چرب مفید است یا خیر سخن گفتیم. از آنجا که برنج سفید دارای نشاسته و کربوهیدرات است، باعث اضافه وزن می شود. اضافه وزن جزء عوامل خطرساز برای پیشرفت این بیماری است. سرد بودن طبع غذا جزء عوامل مهمی محسوب می شود که چاقی را به دنبال دارد؛ لذا افراد مبتلا می توانند برای گرم شدن طبع برنج به آن ادویه های گرم و یا سبزیجات اضافه کنند.
همچنین مصرف برنج با خورشت هایی با ادویه گرم میتواند گزینه ای مناسب باشد. در این بیماری، بهتر است میوه و سبزیجات، غلات کامل، تغییر منابع پروتئین، شیر و ماست بدون چربی، سدیم کم و قند و چربی اشباع را مصرف نمایید. از درمان های بی نظیر خانگی برای کبد چرب می توان به کم کردن وزن، رژیم غذایی، نوشیدن قهوه، سبک زندگی فعال، اجتناب از غذاهای قندی، مکمل امگا 3 و خودداری از مصرف تحریک کنندهها اشاره کرد.
منابع
https://www.healthdirect.gov.au/fatty-liver
https://www.amsety.com/healthlibrary/liver-diet/3-grains-that-are-good-for-your-liver
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662200339X
https://www.verywellhealth.com/eating-for-fatty-liver-disease-4691109
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24456353
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-fatty-liver