مزاج شناسی چیست؟
مزاج شناسی، علم شناخت طبع و مزاج انسان است. شاید بتوان گفت که مزاج شناسی مهمترین بخش در فهم طب است. بر اساس این علم، هر فرد دارای طبع و مزاج منحصر به فردی است که از ترکیب چهار خلط “گرم”، “سرد”، “تر” و “خشک” تشکیل شده است.
مزاج گرم و خشک (صفرا)
الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد لاغر اندام هستند. رنگ چهره و سفیدی چشم آنان به زردی می زند.
پوستی گرم و خشک دارند. گرمایی هستند و تحمل فصل تابستان را ندارند. عطش زیاد و دهانی خشک دارند. بهترین فصل برای ایشان فصل زمستان است. کم خواب هستند. تمایل به خوردن ترشی هامثل لواشک و سرکه و هم چنین غذاهای سرد مثل خیار و کاهو دارند و به خوردن خوراکی ها های شیرین کمتر تمایل نشان می دهند.
ب ـ خصوصیات روانی: زود عصبانی شده و زود هم آرام می شوند. افرادی پرجنب و جوش، پر انرژی، باهوش و پر حرف هستند.
مزاج گرم و تر (دم)
الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد درشت اندام بوده، دارای پوستی سرخ و سفید و مو های پر پشت هستند.نبض پر و قوی دارند. خواب خوبی دارند گرچه تحمل بی خوابی هم برایشان راحت است. این افراد نه تحمل گرمای زیاد دارند و نه تحمل سرمای زیاد، ولی در کل تحمل سرمابرایشان راحت تر است. علاقه به شیرینی و ترشی دارند و تقریبا همه نوع غذا را می خورند. پوست بدن ایشان گرم، مرطوب و نرم است.
ب ـ خصوصیات روانی: انسان هایی شجاع و جسور بوده، معمولا پیشرو و رهبر گروه می باشند. بطور معمول انسان های آرامی هستند ولی سعی کنید از ظرفیت آن ها سو استفاده نکنید چرا که هنگام عصبانیت ممکن است رفتارهای مخاطره آمیز داشته باشند.
مزاج سرد و تر (بلغم)
الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد چاق و پر چربی هستند. پوست سفید و موهای کم پشت دارند. تشنه نمی شوند و دهان مرطوبی دارند. خواب زیادی دارند. تمایل به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه دارند و تمایل به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند. فصل زمستان فصل بدی برایشان می باشد.
ب ـ خصوصیات روانی: این افراد کم انرژی و کند هستند. معمولا صبور و آرام هستند و کمتر عصبانی می شوند.
مزاج سرد و خشک (سودا)
الف ـ خصوصیات جسمی: این افراد اندامی لاغر دارند. خواب این افراد کم بوده و بینی خشکی دارند. به شیرینی و گرمی ها نسبت به سردی ها تمایل بیشتری دارند. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند. فصل پائیز برای ایشان فصل نامطلوبی است.
ب ـ خصوصیات روانی: سوداوی مزاجان افرادی دقیق،منظم،دوراندیش
عواقب درمان نکردن سردی و بلغم بدن
سردی در سر:ام اس، پارکینسون، رعشه، لقوه، سردرد، صرع، تشنج، آلزایمر
سردی در مو :سفیدی مو
سردی درگوش :کری، ناشنوایی
سردی در چشم :کمبینایی، آب مروراید، آب سیاه
سردی در لوزه :بزرگ شدن لوزه
سردی در تیروئید :کم کاری تیروئید
سردیدر ریه : آب آوردن، آسم، برونشیت، ذات الریه
سردی در روده : یبوست، کولیت، بواسیر و شقاق
سردی درمعده : درد، ورم، نفخ
سردی در لوزالمعده : دیابت
سردی در رحم : یائسگی زودرس،کیست، فییروم، بزرگی رحم، سقط جنین، نازایی
سردی در دست و پا : آرتروز، روماتیسم
سردی در کمر : دیسک و کمر درد
سردی در خون : کاهش پلاکت خون، کم خونی
مزاج شناسی چه فایده ای دارد؟
مزاج شناسی می تواند در موارد زیر مفید باشد:
- تشخیص بیماری: با شناخت مزاج خود می توانید از بیماری هایی که بیشتر در معرض ابتلا به آنها هستید، آگاه شوید و برای پیشگیری از آنها اقدام کنید.
- درمان بیماری: در طب سنتی، از روش های مختلفی برای تعدیل مزاج و درمان بیماری ها استفاده می شود.
- تغذیه: با دانستن مزاج خود می توانید رژیم غذایی مناسب خود را انتخاب کنید و از مصرف غذاهایی که برایتان مضر هستند، خودداری کنید.
- سبک زندگی: مزاج شناسی می تواند به شما در انتخاب سبک زندگی مناسب، از جمله ورزش، خواب و فعالیت های اجتماعی کمک کند.
تاثیر کامبوجای عسل زعفران بر اخلاط چهارگانه (مزاج چهار گانه دم، بلغم، سودا و صفرا)
کامبوجا عسل زعفران نوعی سرکه بوده و تندی و شدت گرمی صفرا و حرارت دم را در خون از بین برده و همچنین باعث نرم و رقیق کردن ترشحات بلغمی سفت شده در بدن و مجاری می گردد. این بلغم های فاسد و سفت شده در بدن، عامل بسیاری از چاقی های عمومی و موضعی بدن ، انسدادها و اختلال و نارسایی در عملکرد کبد می شوند.
به همین خاطر عسل طبیعی که یکی از اصلی ترین مواد در تهیه و تولید روند تخمیر این نوشیدنی است ضد سودا و بلغم زائد بوده و محصول سرکه طبیعی که در این نوشیدنی به عنوان کاتالیزور در این نوشیدنی به کار رفته ضد دم و صفرای زائد می باشد. به طور معمول در ترکیبات این ماده از سبزیجات خاصی نیز استفاده می شود.
در واقع این ترکیب با تنظیم اخلاط چهارگانه میتواند مزاج را اصلاح کند. اغلب مشکلات جسمی و بیماریها در اثر عدم تعادل در خلط های بدن و به هم ریختن مزاج است که به سادگی می توان با این نوشیدنی شفابخش و گوارا، مشکل را برطرف کرد. با توجه به اینکه همه ما می دانیم کامبوجا نوعی سرکه بوده اما کامبوجای عسل زعفرانی که ما تولید می کنیم ترکیبی متفاوت داشته و چون از مصلحاتی مثل گلاب و زعفران در آن استفاده شده، دارای طبع معتدل است و همه افراد می توانند از نوشیدنیهای حاوی این ترکیب استفاده کنند.
نکته قابل توجه اینکه افراد سرد مزاج اگر خواسته باشند از تاثیرات بیشتری بهره مند شوند می توانند در موقع مصرف با عسل و شیره نیشکر مخلوط نموده و آن را استفاده نمایند. با افزودن برخی مواد مانند شیره ها و عسل می توان حداکثر استفاده را از این معجون معجزه گر داشته باشیم و به سلامت خود کمک نماییم . این نوشیدنی یکی از محصولات طبیعی است که می تواند برای سلامت بافتها مفید باشد. با توجه به ویژگی ضد قارچ و ضد باکتریایی قویی که دارد بنابراین در پیشگیری و درمان عفونت ها تاثیربه سزایی دارد.
این نوشیدنی دارای اسید استیک و فلانوئیدها بوده و خواص ضد التهابی دارد. از دیگر خواص ترکیبی این نوشیدنی با عسل می توان به پاکسازی بدن و اصلاح غلظت خون، درمان موثر بیماریهای کبدی و کبد چرب، صفرابر و برطرف کننده سودا، رفع بیماری های پوستی و اگزمای پوست دست، آرام بخش ، دفع سنگ کلیه اشاره کرد.