آنزیم های کبدی پروتئین هایی هستند که به واکنش های شیمیایی بدن کمک می کنند. این واکنش ها شامل تولید صفرا و ترکیبات انعقادی، تجزیه مواد غذایی و سموم و مبارزه با عفونت ها است. مهمترین فاکتوری که در آزمایشات وابسته به بیماری های کبدی مورد بررسی قرار گرفته می شود، آنزیم های کبدی هستند. میزان وجود این عناصر نقش بسیار مهم و کاربردی بر روی فعالیت های بیوشیمیایی بدن، خواهد داشت. میزان معمول این آنزیم ها در بدن بسیار ضروری تلقی می گردد. به طوری که اگر سطح وجود این آنزیم ها در بدن، کاهش و افزایش پیدا کند برخی از اختلالات کبدی را به همراه خواهد داشت. همانطور که می دانید این روزها اختلالات کبدی و وجود انواع بیماری های کبدی، یکی از شایع ترین عارضه ها در بین افراد شناخته شده اند.
کبد از مهمترین ارگان های بدن است که نقش بسیار ضروری در دفع سموم، هضم غذا و متابولیسم بدن، خواهد داشت. به طور کلی می توان گفت که آنزیم های کبدی نوعی پروتئین هستند که می توانند سرعت واکنش های شیمیایی در بدن را افزایش ببخشند. منظور از واکنش های شیمیایی، تولید صفرا و برخی از عناصر کاربردی برای تجزیه مواد غذایی، مبارزه با عفونت، دفع سموم و غیره، می باشد.
منظور از آنزیم کبدی چیست و انواع آن کدامند؟
با توجه به توضیحات ارائه شده، قطعا به این امر مهم پی بردید که کبد یکی از مهمترین اجزای بدن است که در برخی از موارد مورد آسیب و مشکل قرار می گیرد. برای اینکه بتوان به نوع مشکل و آسیب به وجود آمده در کبد پی برده و آن را مورد بررسی قرار دهید، باید از آزمایش آنزیم های کبدی استفاده کنید. این آزمایش اطلاعات دقیق و مهمی را در اختیار پزشک متخصص قرار خواهد داد. پزشک حاذق و متخصص نیز بر اساس نتایج به دست آمده از آزمایش آنزیم های کبدی، بیماری را تشخیص داده و روند درمانی را آغاز می کند. آنزیم های کبدی در انواع مختلفی وجود دارند که برخی از آنها به عنوان مهمترین آنزیم ها برای آزمایش خون، تلقی می گردند. به این مفهوم که با بررسی این آنزیم ها می توان به نتایج دقیق از سلامت کبد، دست یافت. از جمله این آنزیم ها عبارتند از:
- آنزیم ALP (آلکالین فسفاتاز)
- آنزیم GGT (گاما گلوتامیل ترانسفراز)
- آنزیم ALT (آلانین ترانس آمیناز)
- آنزیم AST (آسپارتات ترانس آمیناز)
نقش بررسی آنزیم های کبدی در آزمایش خون
همانطور که پیشتر به پاسخ سوال: آنزیم کبدی چیست؟ اشاره کردیم، می توان گفت که یکی از ساده ترین روش ها برای تشخیص بیماری و آسیب کبدی، انجام آزمایش خون است. در این آزمایش حضور انواع آنزیم های کبدی در جریان خون تحت بررسی قرار گرفته و کاهش و یا افزایش وجود آنها در جریان خون، تشخیص داده می شود. لازم به ذکر است که اگر کبد در شرایط عادی باشد، آنزیم ها در درون سلول های کبدی حضور خواهند داشت. در غیر این صورت و در صورت وجود مشکل در کبد، آنزیم ها وارد جریان خون می شوند. از جمله آنزیم های تشخیصی که پرمصرف و مشخص کننده آسیب های کبدی هستند، آمینوترانسفرازها هستند. همچنین چند نوع از این آنزیم ها عبارتند از:
- ALT
- SGPT
- SGOT
- AST
این نوع از آنزیم ها در حالت عادی و سلامت کبد، در داخل سلول های کبدی حضور دارند؛ اما در صورتی که کبد با آسیب و مشکلات جدی مواجه گردد، این آنزیم ها توسط سلول های کبدی به جریان خون وارد می شوند. بنابراین با یک آزمایش خون ساده می توان به بالا رفتن سطح این آنزیم ها در جریان خون پی برد. لذا با بالا رفتن سطح آنزیم های ذکر شده (که به آنزیم های کبدی معروف هستند) در جریان خون می توان به وجود آسیب و مشکل در کبد پی برد.
منظور از بالا بودن سطح آنزیم کبدی چیست؟
با توجه به توضیحات ارائه شده در زمینه آنزیم کبدی چیست؟ قطعا به این امر مهم پی بردید که بالا بودن سطح آنزیم کبدی نشان دهنده ی سلامت کبد در بدن می باشد. بنابراین زمانی که پزشک متخصص به عملکرد دقیق کبد شک می کند آزمایش سطح اندازه گیری آنزیم ها در خون را تجویز می نماید. زمانی که آنزیم های کبدی وارد جریان خون می شوند می توانند عملکرد بدن را تحت تاثیر قرار دهند. فراموش نکنید که برخی از این آنزیم ها به میزان مناسب در جریان خون حضور دارند. این آنزیم ها فرایند تولید صفرا را سهولت می بخشند. همچنین وجود این آنزیم ها برای مقابله با انواع عفونت ها و دفع سموم در جریان خون، ضروری خواهد بود. حال اگر سطح این آنزیم ها در بدن از میزان نرمال افزایش یابد، می تواند خطرات جدی را به همراه داشته باشد.
چطور می توان به بالا بودن سطح آنزیم کبدی در بدن پی برد؟
شاید این سوال برای شما پیش آید که: راهکار تشخیص بالا بودن سطح آنزیم کبدی چیست؟ به طور کلی و قاطعانه، استفاده از آزمایش خون و بررسی سطح آنزیم توسط متخصصین، مطمئن ترین روش تشخیص بالا بودن سطح آنزیم کبدی در بدن خواهد بود. البته برخی از نشانه های دیگر نیز می توانند بیانگر افزایش سطح آنزیم کبدی در بدن باشند. بنابراین پیشنهاد می شود که با مشاهده برخی از نشانه ها و همچنین استفاده از مشاوره ها و دانش پزشکان متخصص، از آزمایش خون استفاده کرده و به تشخیص پزشک داروهای مناسب را مورد استفاده قرار دهید. این نشانه ها عبارتند از:
- خستگی مداوم
- دردهای شکمی مداوم و دنباله دار
- احساس حالت تهوع و استفراغ همراه با کاهش اشتها
- تیره رنگ شدن ادرار
- وجود خارش ممتد در نقاط مختلف بدن
- زرد شدن پوست به همراه سفید شدن چشم
برای تشخیص دقیق و صحیح بالا بودن میزان نرمال آنزیم کبدی، باید از روش های زیر استفاده کنید:
آزمایش بررسی عملکرد کبد
آزمایش عملکرد کبد به این ترتیب است که از فرد آزمایش خون گرفته می شود تا سطح آنزیم های خاص و پروتئین ها در جریان خون را اندازهگیری کنند. آزمایش از جمله رایج ترین روش های مربوط به بیماری های کبدی تلقی می گردد که از دقت بالایی برخوردار است. از جمله انواع این آزمایش عبارتند از:
- آزمایش ALP
- آزمایش AST
- آزمایش ALT
- آزمایش هپاتیت
هر کدام از انواع این آزمایش ها به نوعی بیانگر وجود بیماری های مختلف در بدن خواهند بود. برای نمونه آزمایشALP علاوه بر درمان بیماری های کبدی و آسیب های کبدی بیانگر بیماری های مربوط به استخوان و یا انسداد مجاری صفراوی نیز خواهند بود.
بررسی با سونوگرافی کبد
آیا می دانید روش دیگر برای تشخیص میزان نرمال آنزیم کبدی چیست؟ از دیگر روش هایی که بسیار کاربردی و در برخی از مواقع ضروری تلقی می گردد، استفاده از سونوگرافی کبد است. استفاده از این روش تصویربرداری زمانی ضرورت پیدا می کند که آزمایش مربوط به عملکرد کبد، مشکوک به آسیب کبدی باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی، انواع بیماری های کبدی و ضایعات آن مانند: سیروز کبدی، کبد چرب و غیره مشخص می شود. همچنین در بسیاری از موارد مانند: بررسی تومورهای کبدی نیز از این سونوگرافی استفاده می نمایند.
میزان نرمال آنزیم کبدی در بدن چقدر است؟
در توضیحات ارائه شده، به اهمیت سطح و میزان نرمال آنزیم کبدی اشاره شد. برخی از آنزیم ها نقش کلیدی و مهمی در آزمایش آنزیم های کبدی دارند. این آنزیم ها باید در محدوده ی طبیعی و حد نرمال قرار بگیرند. در غیر این صورت، فرد با مشکلات کبدی مواجه می باشد. در ادامه به برخی از سطوح نرمال آنزیم های کبدی اشاره شده است:
آنزیم های کبدی | سطح نرمال |
ALP | 30 الی 110 |
ALT | 7 الی 56 |
AST | 5 الی 40 |
لازم به ذکر است که عوامل مختلفی مانند: سن، نژاد و جنسیت افراد می تواند میزان نرمال آنزیم کبدی را تحت تاثیر قرار دهد. وجود میزان بیشتر از حد تعیین شده برای آنزیم های کبدی در جریان خود، بیانگر مشکلات مختلف در سیستم کبدی فرد، خواهد بود.
بالا بودن میزان آنزیم کبدی نشانه چیست؟
در برخی از موارد، آزمایش خون فرد بیمار حاکی از بالا بودن میزان نرمال آنزیم کبدی، می باشد. بیماری های کبدی بسیار متنوع هستند. بالا بودن سطح آنزیم ها در بدن، هر کدام بیانگر نوع بیماری خاصی هستند که بر اساس نظر پزشک، مشخص خواهند شد. پزشک متخصص و مجرب با بررسی نتایج آزمایش و همچنین استفاده از تکنیک های بررسی (مانند سونوگرافی و غیره) روش درمانی خاص را انتخاب کرده و اقدام به تجویز دارو همچنین استفاده از روش های تغذیه مناسب، می نمایند.
وجود آنزیم بیش از 50 الی 200 در جریان خون نشانه ی چیست؟
در صورتی که میزان آنزیم کبد در آزمایشات بالاتر از 50 باشد، نشانه چیست؟ بیماری مربوط به این میزان از آنزیم کبدی چیست؟ به طور کلی در صورتی که نتایج آزمایشات حاکی از وجود آنزیم بیش از 45 در زنان و بیش از 50 در مردان باشد، یعنی مشکلاتی در کبد به وجود آمده است. این میزان آنزیم کبدی بیانگر شروع آسیب و بیماری برای سلول های کبدی و یا سلول های کلستاز کنترل کننده صفرا، می باشد. این مشکلات بسیار حاد نبوده و با استفاده از مشاوره های تخصصی پزشکان و استفاده از رژیم های غذایی، می توان به سطح نرمال دست یافت.
وجود آنزیم های کبدی بیشتر از 300 الی 500 نشانه چیست؟
در صورتی که نتایج آزمایش حاکی از وجود آنزیم های کبدی بیشتر از 300 باشد، به این معنی است که کبد با یک آسیب حاد مواجه شده است. اغلب هپاتیت ویروسی و یا مسمومیت های دارویی سبب بروز این سطح از آنزیم های کبدی در بدن خواهند شد. حال در صورتی که نتایج آزمایش بیمار، وجود سطح آنزیم کبدی بیش از 500 در خون را بیان کند، حاکی از وجود یک بیماری جدی در کبد می باشد. بر اساس این آزمایش کبد فرد به شدت مورد آسیب قرار گرفته و سطح زیادی از آنزیم ها را وارد جریان خون کرده است. در هر حال مراجعه به پزشک متخصص و استفاده از تکنیک های درمانی خاص در این زمینه بسیار حائز اهمیت می باشد.
روش های درمان آنزیم کبدی بالا
همانطور که در مفاهیم مربوط به آنزیم کبدی چیست؟ اشاره شد در صورتی که آنزیم های کبدی از سطح بالایی در جریان خون برخوردار باشند، بیانگر مشکلات کبدی خواهند بود. حال اگر بر اساس روش های آزمایشی به نتایجی حاکی از بالا بودن آنزیم کبدی دست یافتید، باید از روش های درمانی موثر و کاربردی استفاده کنید. لازم به ذکر است که برخی از نتایج آزمایشی حاکی از بالا بودن بسیار زیاد آنزیم های کبدی هستند که در این صورت حتی برای درمان های کوچک نیز باید از دانش پزشکی استفاده کنید. استفاده از مشاوره های پزشکی برای انتخاب روش های درمانی مناسب، بسیار ضروری تلقی می گردد.
در هر حال برخی از راهکارها می توانند از ابتلای افراد به آنزیم کبدی بالا جلوگیری کرده و یا در برخی از موارد بالا بودن میزان آنزیم کبدی را درمان کنند. این روش ها و راهکارها در کنار روش های دارویی و درمانی که توسط پزشکان و متخصصین ارائه می شوند، بسیار تاثیرگذار خواهند بود. از جمله روش های تاثیرگذار در این زمینه عبارتند از:
ترک الکل و مواد مخدر برای رسیدن به میزان نرمال آنزیم کبدی
پژوهش ها حاکی از آنند که استفاده از الکل و مواد مخدر می توانند سطح آنزیم کبدی در خون را به شدت افزایش دهند. در صورتی که الکل و یا مواد مخدر را برای مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار دهید، به بیماری مزمن کبدی یا سیروز الکلی، مبتلا خواهید شد. بسیاری از آزمایشات انجام شده در افرادی که برای مدت زمان طولانی الکل و یا مواد مخدر را مورد استفاده قرار دادند، حاکی از افزایش قابل توجه سطح آنزیم های کبدی در جریان خون، بوده اند.
منظور از تغییر سبک زندگی برای کاهش سطح آنزیم کبدی چیست؟
یکی دیگر از روش های کاربردی و موثر برای دستیابی به میزان نرمال آنزیم کبدی تغییر سبک زندگی است. در مفاهیم مربوط به پاسخ سوال آنزیم کبدی چیست؟ به برخی از رژیم های غذایی موثر برای دستیابی به سطح نرمال آنزیم کبدی اشاره شده است. برخی از سبک های زندگی به طرز قابل توجهی بر روی سلامت بدن تاثیر منفی خواهند داشت. بنابراین تغییر سبک زندگی می تواند نقش انکارناپذیری بر روی سلامت کبد داشته باشد. منظور از تغییر سبک زندگی عبارت است از:
- انتخاب یک فعالیت ورزشی در برنامه روزانه
- حذف و یا کاهش استفاده از انواع غذاهای سرخ کردنی
- حذف و یا کاهش انواع غذاهای فست فود
- حذف و یا کاهش مصرف غذاهایی که از کالری بالا برخوردار هستند.